Tuesday, July 15, 2008

TIP PILIHAN: MUDAHNYA BERFIKIR NEGATIF

Sekiranya minda kita dipenuhi dengan terlalu banyak perkara
negatif, kita akan memupuk tabiat berfikiran negatif. Sehingga
pemikiran negatif, menjadi dominan dan membahayakan diri.

Contohnya, kalau kita terdengar kawan kita kata:

"Eh, ko tau tak kat muzium ada si polan ni nak duduk dalam sangkar
dengan 200 ular berbisa selama satu minggu"

Selalunya apa yang kita fikirkan? Sering kali negatif:

1) Kerja gila si polan tu, kena patuk ular, terus gol... baru dia tau
(dah gol, nak tau apa lagi ye tak?)

2) Takde kerja si polan tu, nak cari publisiti murah!

3) Buang masa je, baik buat benda lain yang berfaedah & tak bahaya!

Betul kan? Ini kerana zaman ini, bila kita didedah dengan terlalu
banyak perkara negatif, maka, negatif lah dalam pemikiran kita. Ini
menjadikan berfikir negatif itu mudah. Sebabkan berfikir negatif
itu mudah, sebab itu banyak point-point yang negatif akan keluar
dulu dengan pantas.

Lawannya pula adalah berfikir positif. Kini, untuk berfikir positif
anda perlu usaha lebih sikit. Sebab ia menjadi sukar berfikir
positif. Mungkin anda fikir:

1) Wah, hebat si polan ni. Sudah tentu polan ni melalui latihan
minda dan fizikal yang amat tinggi nilainya!

2) Bagus juga si polan ni, silap-silap dapat masuk dalam Book of
World Records! Mari kita beri sokongan!

3) Kalau si polan boleh melakukan sesuatu yang luar biasa, aku pun
boleh juga! Ini satu inspirasi!

Setuju tak bahawa berfikir negatif adalah mudah dan berfikir
positif adalah susah?

Latihkan diri anda untuk berfikir positif setiap masa. Ia akan
memberi semangat dan motivasi yang hebat kepada diri anda sendiri.
Menurut buku "Secrets of Millionaire's Mind", pemikiran positif
adalah amat penting dalam mencapai kejayaan. Ia akan membuka lebih
banyak pintu rezeki dan membolehkan kita melihat peluang-peluang
yang ada di sekeliling kita.

-IK
Irfan Khairi

1 comment:

usahawankekal said...

Good blog..keep it up bro....